Beneficiile potasiului
- ajuta in reducerea AVC-ului,
- ajuta la cresterea densitatii minerale osoase,
- poate reduce aparitia pietrelor la rinichi,
- benefic in tensiunea arteriala,
- de folos la diminuarea crampelor musculare
- usor de administrat
Ce este potasiul?
Potasiul este un mineral si un electrolit esential care joaca un rol esential in multe functii ale corpului, inclusiv reglarea batailor inimii si a tensiunii arteriale, conducerea nervoasa adecvata, sinteza proteinelor, sinteza glicogenului (forma de stocare a glucozei) si contractia musculara. Este unul dintre mineralele majore responsabile de mentinerea presiunii osmotice in mediile intra si extracelulare.
Potasiul se gaseste in mod natural in majoritatea fructelor, legumelor, leguminoaselor si semintelor. La persoanele sanatoase cu functie renala normala, nivelurile sanguine anormal de scazute sau mari ale potasiului sunt rare.
Pentru ce este folosit potasiul?
Unele studii sugereaza ca un aport mai mare de potasiu poate reduce riscul anumitor boli, inclusiv accident vascular cerebral, osteoporoza si pietre la rinichi. In plus, cercetatorii au descoperit o relatie inversa intre aportul de potasiu si tensiunea arteriala la persoanele cu hipertensiune arteriala (tensiune arteriala ridicata) si niveluri scazute de potasiu. Persoanele care consuma o varietate mai mare de fructe si legume par sa beneficieze cel mai mult.
Reducerea AVC
Potrivit Centers for Disease Control, accidentul vascular cerebral este a cincea cauza de deces in Statele Unite si este o cauza majora de handicap grav la adulti. Va puteti reduce sansele sau puteti minimiza riscul de accident vascular cerebral luand diferite masuri.
Rezultatele studiilor clinice de control sugereaza ca aportul crescut de potasiu este asociat cu un risc scazut de accident vascular cerebral.
Cresterea densitatii minerale osoase
Dieta occidentala moderna tinde sa fie relativ saraca in surse de alcali (fructe si legume) si bogata in surse de acid (peste, carne si branzeturi). Cand echilibrul pH-ului este oprit, organismul poate lua saruri alcaline de calciu din os pentru a neutraliza pH-ul. Unii oameni de stiinta cred ca consumul crescut de fructe si legume bogate in potasiu sau suplimentarea cu potasiu reduce continutul net de acid al dietei si poate pastra calciul in oase.
Cercetarile pe acest subiect sunt mixte. Un studiu realizat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a masurat efectele suplimentelor cu citrat de potasiu si consumul crescut de fructe si legume la 276 de femei aflate in postmenopauza. S-a constatat ca, dupa doi ani de suplimentare cu citrat de potasiu, turnover-ul osos nu a fost redus si nu a existat nicio crestere a densitatii minerale osoase.
In schimb, un alt studiu publicat in revista Nutrients a constatat ca suplimentarea cu citrat de potasiu a imbunatatit efectele benefice ale calciului si vitaminei D la femeile osteopenice care aveau un deficit de potasiu. Acest studiu sugereaza ca capacitatea potasiului de a creste densitatea minerala osoasa se poate baza si pe aportul de calciu si vitamina D, ambele fiind nutrienti importanti pentru sanatatea oaselor. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina efectele acesteia.
Pietre la rinichi
Calciul urinar anormal de ridicat (hipercalciurie) creste riscul de aparitie a pietrelor la rinichi. Dietele bogate in proteine si sarace in potasiu pot contribui la cresterea formarii de pietre. Cresterea aportului de potasiu, fie prin cresterea fructelor si legumelor, fie prin cresterea suplimentelor, poate scadea calciul urinar, reducand astfel riscul aparitiei pietrelor la rinichi. Intr-un studiu publicat in Clinical Journal of American Society of Nephrology, cercetatorii au examinat relatia dintre aportul de proteine si potasiu pe pietrele la rinichi.
Ei au descoperit ca potasiul alimentar mai mare a fost asociat cu o reducere semnificativa statistic si mare a riscului de pietre la rinichi in toate cohortele. De asemenea, au descoperit ca tipul de proteine consumate poate afecta si riscul de pietre la rinichi. Ei sugereaza ca „dietele bogate in fructe si legume, precum si dietele cu o abundenta relativa de fructe si legume in comparatie cu proteinele animale pot reprezenta interventii eficiente pentru a minimiza formarea pietrelor la rinichi”.
Hipertensiunea arteriala
Hipertensiunea arteriala poate face inima sa lucreze prea mult si creste riscul de boli de inima, precum si alte afectiuni de sanatate, cum ar fi accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca congestiva, boli de rinichi si orbire. Intr-un studiu clinic mai vechi, dar foarte memorabil, Dietary Approaches to Reduce Hypertension (DASH), publicat in New England Journal of Medicine, cercetatorii au stabilit ca o dieta bogata in fructe, legume si produse lactate cu continut scazut de grasimi si cu continut redus de saturat si total. grasimea poate scadea substantial tensiunea arteriala.
In comparatie cu o dieta de control (oferind 3,5 portii pe zi de fructe si legume si 1.700 de miligrame pe zi de potasiu), consumul unei diete care includea 8,5 portii pe zi de fructe si legume si 4.100 mg pe zi de potasiu a scazut tensiunea arteriala. Studii recente au mai descoperit ca cresterea aportului de fructe si legume (alimente bogate in mod natural in potasiu) poate reduce tensiunea arteriala.
Ameliorarea crampelor musculare
Exercitiile intense necesita inlocuirea electrolitilor, atat de potasiu, cat si de sodiu, deoarece acestia se pierd prin transpiratie. Cu toate acestea, pentru ameliorarea crampelor musculare, cantitatile adecvate de potasiu si sodiu inainte, in timpul si dupa exercitiu par sa fie cele mai importante.
Efecte secundare posibile
Daca cresteti aportul de fructe si legume, veti creste aportul de potasiu, precum si de fibre. Cand cresteti fibrele, este important sa cresteti incet si treptat pentru a diminua gazele si balonarea. In plus, asigurati-va ca beti cantitati adecvate de lichide. Neglijarea hidratarii adecvate poate duce la constipatie si in cazuri severe blocaj intestinal.
Cele mai frecvente efecte secundare ale suplimentelor de potasiu includ:
• Greata
•Varsatri
•Disconfort abdominal
•Diaree
• Hiperkaliemie (prea mult potasiu in sange)
Contraindicatii
Persoanele cu functie renala anormala si cei care utilizeaza medicamente care economisesc potasiu sau inhibitori ai ECA, care sunt de obicei utilizati pentru minimizarea tensiunii arteriale crescute, ar putea avea nevoie sa-si monitorizeze aportul de potasiu si probabil ca nu ar trebui sa ia un supliment de potasiu. Daca, dintr-un motiv oarecare, furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala a recomandat acest lucru, sangele dumneavoastra va fi monitorizat indeaproape pentru a minimiza hiperkaliemia (potasiu crescut in sange).
Daca luati anumite medicamente, ar trebui sa evitati sa luati suplimente de potasiu. Aceste tipuri de medicamente includ spironolactona, triamteren, amilorid, captopril, enalapril, fosinopril, indometacin, ibuprofen, ketorolac, trimetoprim-sulfametoxazol, pentamidina, heparina, digitalice, beta-blocante, α-blocante, losartan, valsartan si caniarbesartan.
Ori de cate ori aveti intrebari despre interactiunea suplimentelor cu medicamentele sau suplimentele existente, consultati intotdeauna furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala.
Ce anume sa cauti
Una dintre cele mai bune modalitati de a creste aportul de potasiu in dieta ta este sa cresti consumul de fructe si legume. Procedand astfel, probabil ca veti reduce aportul de alimente procesate, ceea ce va va reduce aportul de sodiu. O dieta saraca in sodiu si bogata in potasiu este o reteta pentru o inima sanatoasa.
Daca intampinati probleme cu adaugarea produselor proaspete in dieta dvs. din cauza costului deteriorarii, luati in considerare adaugarea de fructe si legume congelate. Aceste tipuri de fructe si legume sunt congelate la prospetimea maxima, imbunatatindu-si profilul nutritional, facand vitaminele si mineralele mai usor disponibile.
Cum sa va satisfaceti nevoile
Cel mai optim mod de a va atinge nevoile de potasiu este sa consumati o varietate de alimente intregi, inclusiv fructe precum avocado, portocale, banane, legume (cum ar fi cartofi dulci, dovlecei si fasole uscata), lapte cu continut scazut de grasimi si anumite surse de proteine. precum somonul si puiul. Se estimeaza ca organismul absoarbe aproximativ 85 pana la 90 la suta din potasiul alimentar. Formele de potasiu din fructe si legume includ fosfatul de potasiu, sulfatul, citratul si altele, nu clorura de potasiu, care se gaseste in unele suplimente de sare de potasiu.
Prospect potasiu
Informatii nutritionale
Portie de servire- 1 comprimat
Portii in flacon: 100
Potasiu (ca potassium gluconate)
|
99 mg
|
3
|
* Doza zilnica recomandata
Dozare- 1 comprimat pe zi.
Instructiuni de utilizare- De preferat sa se ia cu mese.
ATENTIE: numai pentru adulti. Nu luati acest produs daca sunteti insarcinata sau alaptati, aveti o afectiune autoimuna sau o tulburare depresiva sau aveti sub 16 ani. Consultati-va furnizorul de asistenta medicala inainte de utilizare daca aveti dificultati de somn pe termen lung, aveti o afectiune sau daca luati medicamente pe baza de prescriptie medicala. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat.
Nu contine zahar, sare, amidon, drojdie, grau, soia, gluten, produse lactate si nu se folosesc conservanti, parfumuri artificiale sau coloranti la prepararea lui.