Beneficii Coama leului-
- nootropic,
- bun antioxidant,
- suporta sistemul imunitar,
- promoveaza productia de mielina,
- ajuta in procesul de invatare, ajuta memoria
- este un supliment alimentar ce se administreaza usor.
Ciuperca cu coama leului este o specie cunoscuta sub o varietate de nume. Numele sau stiintific, Hericium erinaceus, este modul in care micologii - oamenii de stiinta care studiaza ciupercile - se refera oficial la el. Este cunoscut si sub numele de Yamabushitake in japoneza si ca coama leului in engleza. Alternativ, numita ciuperca dintilor cu barba sau ciuperca cu pompon datorita suprafetei sale foarte texturate, ciupercile cu coama de leu sunt originare din muntii din nord-estul Asiei si pot fi gasite si in Europa si America de Nord.
O specie importanta in medicina traditionala din China, Coreea si Japonia, unde a fost folosita de mii de ani, coama leului a crescut in popularitate recent, in parte datorita unei alte porecle. Supranumita „ciuperca inteligenta” datorita sprijinului sau pentru functia cognitiva si sanatatea neurologica, coama leului primeste atentie in intreaga lume pentru potentialul exceptional de sustinere a creierului. Investigarea beneficiilor ciupercii cu coama de leu va va ajuta sa determinati daca aceasta ciuperca inteligenta este ceva de care aveti nevoie in viata voastra.
Intelegerea beneficiilor ciupercii cu coama de leu
Fie ca sunteti in cautarea unor modalitati de a va supraincarca ziua de lucru, de a va imbunatati concentrarea in acele zile in care nu va amintiti unde ati pus cheile de la masina (doar pentru a le gasi in mana), de a indeparta ceata creierului, de a promova vigilenta si un sentiment pozitiv. starea de spirit, sau declanseaza creativitatea si claritatea mentala, iata cateva dintre beneficiile de top ale coamei de leu si modalitati in care poti incorpora aceasta ciuperca functionala puternica in rutina ta zilnica.
Alimente functionale
Ciupercile cu coama de leu sunt ciuperci comestibile, culinare. Cand sunt gasite proaspete si sotate, unii oameni compara gustul cu fructele de mare, in special cu crabul sau homarul. Dar mai mult decat un fel de mancare delicioasa, coama leului a fost clasificata ca o ciuperca functionala, un aliment care ofera mai mult decat o simpla nutritie.
In timp ce coama leului poate contribui cu proteine, carbohidrati complecsi, vitamine si minerale la dieta ta, contine, de asemenea, substante bioactive care sustin o varietate de functii si procese ale organismului. In aceasta calitate, utilizarea regulata a coamei de leu poate ajuta organismul sa functioneze mai eficient si sa ramana echilibrat in prezenta stresului intern si extern.‡ Din acest motiv, multi oameni apeleaza la suplimente pentru a avea acces facil la beneficiile acestui aliment functional.
Nootropic
Compusii care au un efect protector asupra creierului, sustinand in acelasi timp functiile cognitive naturale ale acestuia, se numesc nootropi. Coama leului contine o gama larga de compusi bioactivi naturali, inclusiv erinacine si hericenone, cunoscuti pentru beneficiile lor cognitive pentru sanatate. Deoarece erinacinele se gasesc in miceliu, iar hericenonele sunt limitate la corpul fructifer, obtinerea beneficiilor ambelor poate fi realizata doar prin consumul unui produs intreg de ciuperci care incorporeaza ambele parti ale ciclului de viata al ciupercii.‡
Acesti compusi nootropi importanti gasiti in coama leului pot traversa bariera de protectie hemato-encefalica. Ele stimuleaza sinteza NGF (factor de crestere a nervilor) si BDNF (factor neurotrofic derivat din creier), substante chimice care au activitate biologica puternica. NGF si BDNF ajuta la promovarea cresterii, repararea si functionarea normala a neuronilor, celulele nervoase care sunt elementele de baza ale creierului si ale sistemului nostru nervos. Acesti factori sunt necesari pentru neuroplasticitate, generarea de noi cai neuronale in creier dupa leziuni sau boli.‡
Mai multe studii de cercetare au concluzionat ca suplimentarea cu coama de leu sprijina functia cognitiva si regenerarea nervilor la animalele de laborator.‡
• Un studiu de laborator a demonstrat ca coama leului a promovat productia de mielina (invelisul protector) pe celulele nervoase din culturile de tesuturi animale.
• Un studiu de cercetare in Japonia a concluzionat ca coama leului a avut un efect protector impotriva deficitelor de invatare si memorie la soareci.
• Un studiu realizat in Taiwan a demonstrat ca extractele miceliale de coama de leu care contin erinacine au avut un efect de vindecare asupra sobolanilor cu leziuni cerebrale.
• Extractele facute cu corpi fructiferi de coama de leu au fost date sobolanilor cu leziuni ale nervilor periferici. Extractele de ciuperci au sustinut regenerarea mai devreme si mai completa a tesutului nervos in comparatie cu sobolanii care nu l-au primit.
Au fost efectuate studii limitate pe subiecti umani, dar cercetatorii au ajuns la concluzia ca compusii din coama leului sustin functia cognitiva si starea de spirit sanatoasa.‡
• Un studiu randomizat, controlat in Japonia a aratat ca barbatii si femeile cu varsta intre 50 si 80 de ani carora li sa administrat zilnic 3000 mg de pulbere uscata de coama de leu au imbunatatit semnificativ functia cognitiva fata de cei carora li sa administrat un placebo. Cu toate acestea, imbunatatirile au fost pierdute in patru saptamani de la intreruperea suplimentarii.
• De asemenea, efectuat in Japonia, un studiu randomizat, controlat cu femei aflate la menopauza a demonstrat o calitate mai buna a somnului, precum si o stare de spirit imbunatatita la femeile carora li s-a administrat prajituri care contin pudra de coama de leu fata de cele carora li sa administrat un placebo.
Cercetarile continua asupra mecanismelor prin care compusii bioactivi din coama leului sustin functia sanatoasa a creierului si a sistemului nervos, ceea ce este promitator pentru aplicatii viitoare.
Antioxidant
Coama leului, ca si alte ciuperci, are proprietati antioxidante si antiinflamatorii puternice. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi formati in celulele noastre pentru a minimiza deteriorarea oxidativa. Aceste proprietati contribuie probabil la beneficiile neuroprotectoare ale coamei leului asupra creierului, dar vor ajuta si la contracararea daunelor tisulare cauzate de stresul oxidativ si inflamatia in intregul corp.
Suport imunitar
Coama leului, ca si celelalte specii de ciuperci functionale, contine diverse fitochimice, inclusiv polizaharide, cum ar fi beta glucanii, o fibra prebiotica si enzime digestive care sustin sanatatea imunitara si promoveaza flora intestinala sanatoasa. Compusii bioactivi ai ciupercilor moduleaza sistemul imunitar, sustinand raspunsuri adecvate fara reactie excesiva.‡
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca polizaharidele fungice sustin propriul sistem imunitar de aparare al organismului, care ne protejeaza impotriva racelii, gripei si a altor virusi respiratori. Cu toate acestea, proprietatile antiinflamatorii tempereaza raspunsurile imune pentru a imbunatati simptomele alergice si pentru a calma inflamatia.
Prospect Coama leului
Mod de administrare: 1 capsula, de doua ori pe zi.
Compozitie: per 1 capsula
Ingrediente active
|
per 1 capsula
|
%RI
|
Ciuperca Coama Leului (Hericium erinaceus)
|
500 mg* (*Doza zilnica recomandata nu a fost stabilita
|
-
|
Alte ingrediente: Gelatina, celuloza microcristalina, fibre planta
ATENTIE: numai pentru adulti. Nu luati acest produs daca sunteti insarcinata sau alaptati, aveti o afectiune autoimuna sau o tulburare depresiva sau aveti sub 16 ani. Consultati-va furnizorul de asistenta medicala inainte de utilizare daca aveti dificultati de somn pe termen lung, aveti o afectiune sau daca luati medicamente pe baza de prescriptie medicala. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat. Nu folositi un supliment alimentar ca inlocuitor al unei alimentatii variate si echilibrate! Acest supliment alimentar nu este destinat sa diagnosticheze, sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.