Beneficii Carnitina
- ar putea imbunatati memoria si functia mentala
- ar putea imbunatati oboseala mentala si fizica
- ar putea incetini rata de progresie a bolii, poate imbunatati memoria si poate imbunatati unele masuri ale functiei mentale si ale comportamentului la unele persoane cu boala alzheimer.
- poate imbunatati starea de spirit si poate reduce depresia
- poate ameliora simptomele la persoanele cu dureri nervoase cauzate de diabet
- poate creste numarul de spermatozoizi si miscarea spermatozoizilor la barbatii cu probleme de fertilitate
Carnitina: Ce este?
Carnitina, derivata dintr-un aminoacid, se gaseste in aproape toate celulele corpului. Numele sau este derivat din latinescul carnus sau carne, deoarece compusul a fost izolat din carne. Carnitina este termenul generic pentru o serie de compusi care includ L-carnitina, acetil-L-carnitina si propionil-L-carnitina.
Carnitina joaca un rol critic in producerea de energie. Transporta acizii grasi cu lant lung in mitocondrii, astfel incat acestia sa poata fi oxidati („arse”) pentru a produce energie. De asemenea, transporta compusii toxici generati din acest organel celular pentru a minimiza acumularea lor. Avand in vedere aceste functii cheie, carnitina este concentrata in tesuturi precum muschiul scheletic si cardiac, care utilizeaza acizi grasi ca combustibil alimentar.
Organismul produce suficienta carnitina pentru a satisface nevoile majoritatii oamenilor. Din motive genetice sau medicale, unii indivizi (cum ar fi sugarii prematuri) nu pot produce suficient, asa ca pentru ei carnitina este un nutrient esential conditionat.
Absorbtia si metabolismul carnitinei
Adultii care consuma diete mixte care includ carne rosie si alte produse de origine animala obtin aproximativ 60-180 de miligrame de carnitina pe zi. Veganii obtin mult mai putin (aproximativ 10-12 miligrame), deoarece evita alimentele de origine animala. Cea mai mare parte (54–86%) carnitinei alimentare este absorbita in intestinul subtire si intra in sange.
Rinichii conserva eficient carnitina, astfel incat chiar si dietele sarace in carnitina au un impact redus asupra continutului total de carnitina al organismului. In loc sa fie metabolizata, excesul de carnitina este excretat prin urina, dupa cum este necesar, prin rinichi, pentru a mentine concentratiile sanguine stabile.
Performanta atletica
Unii sportivi iau carnitina pentru a imbunatati performanta. Cu toate acestea, douazeci de ani de cercetare nu gasesc dovezi consistente ca suplimentele de carnitina pot imbunatati exercitiile fizice sau performanta fizica la subiectii sanatosi - la doze cuprinse intre 2-6 grame/zi, administrate timp de 1 pana la 28 de zile. (Continutul total de carnitina in corp este de aproximativ 20 de grame la un barbat care cantareste 155 de lire sterline, aproape in totalitate in muschiul scheletic). De exemplu, suplimentele de carnitina nu par sa mareasca utilizarea oxigenului de catre organism sau sa imbunatateasca starea metabolica atunci cand faceti exercitii fizice. si nici nu maresc neaparat cantitatea de carnitina din muschi.
Imbatranire
Se crede ca o scadere a functiei mitocondriale contribuie la procesul de imbatranire. Carnitina poate fi implicata deoarece concentratia sa in tesuturi scade odata cu varsta si, prin urmare, reduce integritatea membranei mitocondriale. Cercetarile efectuate la sobolani in varsta au descoperit suplimentarea cu doze mari de acetil-L-carnitina si acid alfa-lipoic (un antioxidant) pentru a reduce degradarea mitocondriala. De asemenea, animalele s-au miscat mai mult si si-au imbunatatit performanta la sarcinile care necesita memorie. In prezent, nu exista studii echivalente de acest fel la oameni. Cu toate acestea, o meta-analiza a unor studii dublu-orb, controlate cu placebo, sugereaza ca suplimentele de acetil-L-carnitina pot imbunatati functia mentala si pot reduce deteriorarea la adultii in varsta cu deficiente cognitive usoare si boala Alzheimer.
Boala cardiovasculara si arteriala periferica
Mai multe studii au examinat eficacitatea carnitinei suplimentare in gestionarea ischemiei cardiace (restrictionarea fluxului sanguin catre inima) si a bolii arteriale periferice (al carui simptom cel mai important este circulatia deficitara la nivelul picioarelor, cunoscuta sub numele de claudicatie intermitenta). Deoarece nivelurile de carnitina sunt scazute in muschiul inimii, cantitatile suplimentare ar putea contracara efectele toxice ale acizilor grasi liberi si pot imbunatati metabolismul carbohidratilor. In studiile pe termen scurt, carnitina a avut proprietati anti-ischemice atunci cand este administrata oral si prin injectie. Un studiu clinic dublu-orb, controlat cu placebo, multicentric din Italia a desemnat 2.330 de pacienti care sufereau de un infarct miocardic anterior acut sa primeasca fie L-carnitina suplimentara (9 g/zi intravenos timp de 5 zile, apoi 4 g/zi oral timp de 6 luni) sau placebo [19]. Tratamentul cu L-carnitina a redus semnificativ mortalitatea la 5 zile dupa randomizare, dar nu a afectat semnificativ riscul de insuficienta cardiaca sau deces la 6 luni. Autorii unei meta-analize din 2013 au combinat rezultatele acestui studiu cu cele din 12 studii mai mici. Ei au ajuns la concluzia ca tratamentul cu L-carnitina la pacientii care se confrunta cu un infarct miocardic acut reduce mortalitatea de orice cauza cu 27%, aritmiile ventriculare cu 65% si angina pectorala cu 40% pe o perioada mediana de urmarire de 2 luni, dar nu reduce. riscul de insuficienta cardiaca sau reaparitie a infarctului miocardic.
Diabet de tip 2
Rezistenta la insulina, care joaca un rol important in dezvoltarea diabetului de tip 2, poate fi asociata cu un defect de oxidare a acizilor grasi in muschi. Acest lucru ridica intrebarea daca disfunctia mitocondriala ar putea fi un factor in dezvoltarea bolii. Depozitarea crescuta a grasimilor in tesuturile slabe a devenit un marker pentru rezistenta la insulina. Cercetarile timpurii sugereaza ca suplimentarea cu L-carnitina intravenoasa poate imbunatati sensibilitatea la insulina la diabetici prin scaderea nivelului de grasime in muschi si poate scadea nivelul de glucoza din sange prin cresterea mai rapida a oxidarii acesteia in celule. O analiza recenta a doua studii clinice multicentrice pe subiecti cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 a constatat ca tratamentul cu acetil-L-carnitina (3 grame/zi pe cale orala) timp de un an a oferit o ameliorare semnificativa a durerii nervoase si a imbunatatit perceptia vibratiilor la cei cu neuropatie diabetica.
Boala renala in stadiu terminal si hemodializa
Homeostazia carnitinei (echilibrul in organism) in randul persoanelor cu boli renale poate fi afectata substantial de mai multi factori, in special sinteza redusa si eliminarea crescuta a compusului de catre rinichi, precum si aportul redus din alimente din cauza apetitului scazut si a consumului mai putin de produse de origine animala. . Multi pacienti cu boala renala in stadiu terminal, in special cei aflati in hemodializa, devin insuficiente de carnitina. Nivelurile de carnitina din sange si rezervele musculare sunt scazute, ceea ce poate contribui la anemie, slabiciune musculara, oboseala, niveluri modificate de grasimi din sange si tulburari cardiace. Numeroase studii sugereaza ca dozele mari de carnitina suplimentara (deseori injectata) la pacientii aflati in hemodializa de intretinere pot corecta unele sau toate aceste simptome, desi majoritatea implica un numar mic de pacienti si nu sunt studii dublu-orb. O meta-analiza recenta a acestor studii concluzioneaza ca suplimentele de carnitina pot ajuta la managementul anemiei, dar nu si profilurile lipidice din sange si ca efectele lor asupra capacitatii de efort sau a stabilitatii inimii sunt neconcludente.
Infertilitate masculina
Continutul de carnitina al lichidului seminal este direct legat de numarul si motilitatea spermatozoizilor, ceea ce sugereaza ca compusul ar putea fi de valoare in ameliorarea infertilitatii masculine. Mai multe studii indica faptul ca suplimentarea cu carnitina (2-3 grame/zi timp de 3-4 luni) poate imbunatati calitatea spermei si un studiu randomizat, dublu-orb, a constatat ca 2 grame/zi de carnitina luate timp de 2 luni de 100 de barbati infertili a crescut concentratia si motilitatea totala si inainte a spermei lor. Beneficiile raportate se pot referi la cresterea oxidarii acizilor grasi mitocondriali (oferind mai multa energie pentru spermatozoizi) si la reducerea mortii celulare la nivelul testiculelor. Cu toate acestea, un studiu controlat randomizat recent cu 21 de barbati infertili a constatat ca 3 grame/zi de carnitina luate timp de 24 de saptamani nu au produs cresteri semnificative ale motilitatii spermei sau ale numarului total de spermatozoizi mobili in comparatie cu placebo. Sunt necesare studii mai ample si mai atent concepute pentru a evalua valoarea potentiala a carnitinei ca terapie pentru infertilitate.
Carnitina si interactiunile medicamentoase
Carnitina interactioneaza cu antibiotice conjugate cu pivalat, cum ar fi pivampicilina, care sunt utilizate in minimizarea pe termen lung a infectiilor tractului urinar. Administrarea cronica a acestor antibiotice creste excretia de pivaloil-carnitina, ceea ce poate duce la epuizarea carnitinei. Cu toate acestea, in timp ce nivelurile tisulare de carnitina pot deveni suficient de scazute pentru a limita oxidarea acizilor grasi, nu au fost descrise cazuri de boala cauzata de deficienta.
Prospect Carnitina
Portie de servire- 1 tableta
Portii- 200
L-carnitina (baza)- 1000 mg
Alte ingrediente- celuloza microcristalina, fosfat de dicalciu, stearat de magneziu vegetal, silice.â
Mod de administrare- luati o tableta de 1 pana la 3 ori pe zi. O tableta inainte de fiecare runda de exercitii.
ATENTIE: numai pentru adulti. Nu luati acest produs daca sunteti insarcinata sau alaptati, aveti o afectiune autoimuna sau o tulburare depresiva sau aveti sub 16 ani. Consultati-va furnizorul de asistenta medicala inainte de utilizare daca aveti dificultati de somn pe termen lung, aveti o afectiune sau daca luati medicamente pe baza de prescriptie medicala. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat. Nu folositi un supliment alimentar ca inlocuitor al unei alimentatii variate si echilibrate! Acest supliment alimentar nu este destinat sa diagnosticheze, sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.