Beneficii acid folic & vitamina B12
- este esential pentru sanatatea celulelor rosii din sange si pentru producerea de proteine si diversi aminoacizi
- scade nivelurile de homocisteina
- poate impiedica dezvoltarea si progresia aterosclerozei
- ajuta la ameliorarea anemiei
- poate minimiza defectele congenitale majore
- poate sustine sanatatea oaselor si poate ameliora osteoporoza
Ce este acidul folic?
Acidul folic este un membru al familiei vitaminelor B solubile in apa, este de asemenea, cunoscut ca Vitamina B9, folacin sau folat. A fost descoperit pentru prima oara in anii 1940, cand a fost extras din spanac. Folate isi ia numele din cuvantul latin folium ("leaf"). Ar trebui sa fie alimentat zilnic datorita faptului ca organismul nu il poate stoca pentru perioade lungi de timp. Deficitul de acid folic este cel mai des intalnit ca si cea mai deficitara vitamina din lume. Jumatate din acidul folic din alimente este epuizat prin gatire, prelucrare si depozitare pe termen lung, astfel ca se recomanda suplimentarea acestui nutrient vital. Legumele cu frunze, cum ar fi spanacul, verdetul, salata, fasole uscata si mazare, produse cerealiere fortificate, seminte de floarea-soarelui si alte fructe si legume sunt surse bogate de acid folic.
Ce face acidul folic?
In timpul sarcinii, cerintele zilnice de admisie a femeilor pentru anumiti nutrienti, cum ar fi acidul folic (acid folic), vor creste. Aceasta vitamina este vitala pentru o crestere adecvata a fatului, o dezvoltare si o viata sanatoasa pentru adulti. Mamele care urmeaza sa fie gravide sunt sfatuite sa ia acid folic pentru propria lor sanatate, precum si pentru sanatatea copiilor lor. Aceasta vitamina face fata multor deficiente nutritionale in dieta dvs. in timpul sarcinii.
Acidul folic va poate reduce riscul de a avea un copil cu un defect grav al creierului si maduvei spinarii, numit "tubul neural". Un copil cu spina bifida, cel mai frecvent defect de tub neural, se naste cu o coloana vertebrala care nu este inchisa. Nervii expusi sunt afectati, lasand copilului diferite grade de paralizie, incontinenta si uneori retard mintal. Nivelurile scazute de acid folic sunt legate de un risc crescut de boli de inima prin cresterea numarului de homocisteine. Acidul folic este necesar pentru producerea atat a ADN-ului cat si a ARN-ului si este esential pentru divizarea celulara adecvata si transmiterea codului genetic la toate celulele nou formate.
Acidul folic este esential pentru sanatatea celulelor rosii din sange si pentru producerea de proteine si diversi aminoacizi. Poate ameliora displazia cervicala si reduce necesitatea histerectomiilor si poate fi benefica pentru persoanele cu depresie majora si / sau schizofrenie.
Acidul folic s-a dovedit a scadea nivelurile de homocisteina, chiar si atunci cand nivelurile sunt crescute prin medicamente care scad lipidele si ajuta la sustinerea functiei imunitare sanatoase. De asemenea, poate impiedica dezvoltarea si progresia aterosclerozei.
Ce este Vitamina B12?
Vitamina B12, cunoscuta si sub numele de cobalamina, este o vitamina esentiala de care organismul tau are nevoie, dar nu o poate produce. Se gaseste in mod natural in produsele de origine animala, dar se adauga si la anumite alimente si este disponibil ca supliment oral sau injectie. Vitamina B12 are multe roluri in corpul tau. Sustine functionarea normala a celulelor nervoase si este necesar pentru formarea globulelor rosii si sinteza ADN-ului. Pentru majoritatea adultilor, doza zilnica recomandata (RDI) este de 2,4 mcg, desi este mai mare pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.
Beneficii pentru sanatate
1. Ajuta la formarea globulelor rosii si la ameliorarea anemiei
Vitamina B12 joaca un rol vital in a ajuta organismul sa produca globule rosii. Nivelurile scazute de vitamina B12 determina o reducere a formarii globulelor rosii si le impiedica sa se dezvolte corect. Globulele rosii sanatoase sunt mici si rotunde, in timp ce devin mai mari si de obicei ovale in cazurile de deficienta de vitamina B12.
Datorita acestei forme mai mari si neregulate, globulele rosii nu se pot deplasa din maduva osoasa in fluxul sanguin intr-un ritm adecvat, provocand anemie megaloblastica. Cand esti anemic, corpul tau nu are suficiente globule rosii pentru a transporta oxigenul catre organele tale vitale. Acest lucru poate provoca simptome precum oboseala si slabiciune.
2. Poate minimiza defectele congenitale majore
Nivelurile adecvate de vitamina B12 sunt esentiale pentru o sarcina sanatoasa. Studiile arata ca creierul si sistemul nervos al unui fat necesita niveluri suficiente de B12 de la mama pentru a se dezvolta corect. Deficitul de vitamina B12 in stadiile initiale ale sarcinii poate creste riscul de malformatii congenitale, cum ar fi defectele tubului neural. In plus, deficienta materna de vitamina B12 poate contribui la nasterea prematura sau la avortul spontan.
Un studiu a constatat ca femeile cu niveluri de vitamina B12 mai mici de 250 mg/dL aveau sanse de trei ori mai mari de a da nastere unui copil cu malformatii congenitale, comparativ cu cele cu niveluri adecvate. Pentru femeile cu deficit de vitamina B12 si cu niveluri sub 150 mg/dL riscul a fost de cinci ori mai mare, comparativ cu femeile cu niveluri peste 400 mg/dL.
3. Poate sustine sanatatea oaselor si poate ameliora osteoporoza
Mentinerea nivelurilor adecvate de vitamina B12 va poate sprijini sanatatea oaselor. Un studiu efectuat pe mai mult de 2.500 de adulti a aratat ca persoanele cu deficienta de vitamina B12 aveau si o densitate minerala osoasa mai mica decat cea normala.
Oasele cu densitate minerala scazuta pot deveni delicate si fragile in timp, ceea ce duce la un risc crescut de osteoporoza. Alte studii au aratat, de asemenea, o legatura intre nivelurile scazute de vitamina B12 si sanatatea slaba a oaselor si osteoporoza, in special la femei.
Prospect acid folic & vitamina B12
Informatii nutritionale
|
Marimea portiei: 1 Tableta
|
|
Cantitate/tableta:
|
% DZR
|
Folat
|
1,360 mcg DFE** (800 mcg folic acid)
|
340%
|
Vitamina B-12 (drept Cyanocobalamin)
|
25 mcg
|
1042%
|
** DFE = Echivalent de folat alimentar
|
Utilizare recomandata- Luati 1 tableta pe zi cu o masa.
Alte ingrediente- Celuloza microcristalina, acid stearic (sursa vegetala) si stearat de magneziu (sursa vegetala). Nu este fabricat cu ingrediente de grau, gluten, soia, lapte, oua, peste, crustacee sau nuci.
ATENTIE: numai pentru adulti. Nu luati acest produs daca sunteti insarcinata sau alaptati, aveti o afectiune autoimuna sau o tulburare depresiva sau aveti sub 16 ani. Consultati-va furnizorul de asistenta medicala inainte de utilizare daca aveti dificultati de somn pe termen lung, aveti o afectiune sau daca luati medicamente pe baza de prescriptie medicala. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat.